HD-sarjan robotit tiukkoihin hygieniavaatimuksiin

Yaskawa laajentaa tiukkoihin hygieniavaatimuksiin tarkoitettujen robottien valikoimaa uudella, kokonaan Euroopassa kehitetyllä HD-sarjalla: esittelyssä nyt kaksi ensimmäistä robottia, joiden käsittelykapasiteetti on 7kg ja 8kg.

Yaskawan Euroopan divisioona ja robottitehdas ovat yhteistyössä Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Automation IPA:n kanssa suunnitelleet uudet robotit erityisesti biotieteiden sovelluksia varten.

HD-sarjan robotit, jossa HD tarkoittaa sanaa ''Hygienic Design'', on suunniteltu elintarviketeollisuuden, biotieteiden, laboratorioautomaation sekä lääketieteen ja lääketeollisuuden tehtävien käsittelyyn.

Ne täyttävät steriilien puhdastilaympäristöjen tiukat vaatimukset ja soveltuvat käytettäväksi tiloissa, joiden puhtausaste on korkein GMP-luokka A EHEDG:n, EN 1672-2:n ja ISO 14159:n mukaisesti. MOTOMAN-HD7:n puhdastilaluokka on 5 ja MOTOMAN-HD8:n 4 ISO 14644-14:ssä määritellyn mittauksen ja arvioinnin mukaan.

Suunniteltu tiukkoja hygieniavaatimuksia varten

Edellytyksennä roboteille on perusteellinen hygieeninen suunnittelu, ja tässä Fraunhofer-instituutin asiantuntemus on ollut tärkeässä asemassa tuotekehityksessä. MOTOMAN-HD7 on myös voittanut yhden maailman suurimmista tuotesuunnittelukilpailuista: Red Dot Award - Product Design 2024.

Nämä uudet robottimallit on suunniteltu erityisesti puhdistamisen helpottamiseksi, ja niissä on erityinen akselitiiviste sekä pyöristetty, virtaviivainen muotoilu, jossa ei ole ulkonevia yksityiskohtia.

Korkea IP69K-suojausluokka ja sileä pinta auttavat vastustamaan likapartikkeleita ja mikro-organismeja. Puhdistusta helpottaa se, että väliaineen syöttö, kuten paineilma, kulkee robottivarren sisällä, kun taas virta- ja signaalikaapelit kulkevat robotin pohjan läpi. Muita etuja ovat vähäiset hiukkaspäästöt (ISO-luokka 5 HD7:n osalta ja ISO-luokka 4 HD8:n osalta) ja elintarvikekäyttöön soveltuvan rasvan (FGG) käyttö.

Valmistettu Euroopassa

MOTOMAN-HD7- ja HD8-robotit suunnitellaan ja valmistetaan Yaskawan robottitehtaalla Slovenian Kočevjessä. Ne perustuvat vakiintuneen MOTOMAN-robottivalikoiman 6-akselisiin suuritehoisiin GP-robotteihin.

Muiden teollisuusrobottien tapaan niissä käytetään Yaskawan uusinta Sigma 7 -servoajotekniikkaa, joka on erittäin suorituskykyinen liikkeen, kiihtyvyyden ja tarkkuuden suhteen. Robotteja voidaan käyttää YRC1000-ohjausjärjestelmien tai kompaktimman YRC1000micro-ohjausjärjestelmän kanssa, jotka molemmat tarjoavat laajan valikoiman nykyaikaisia ohjaus-, viestintä-, turvallisuus- sekä ohjelmistovaihtoehtoja.